Razstave

Vse kar ste želeli vedeti o razstavah

Pogoj za udeležbo na razstavo je izpolnjena prijava, poslana organizatorju v roku, ki ga je predpisal. Prijava na razstavo psov na dan prireditve ni možna, saj morajo vsi psi, ki tekmujejo na razstavi, biti zavedeni v razstavnem katalogu, ki ga organizator pripravi in natisne  na podlagi predhodno prejetih prijav. Na razstavo se lastniki psov lahko prijavijo preko prijavnice v pisni obliki, na nekatere večje razstave pa je možna prijave preko Interneta – Online. Prijavnice v pisni obliki  najdete na  razstavah ali si jo natisnete s spletne strani Kinološke zveze Slovenije ali organizatorja razstave. Iz prijavnice so razvidni naslednji podatki: datum razstave, tip razstave (državna, mednarodna, specialna), kraj razstave, program z urnikom, imena sodnikov, veterinarska določila, pomembna opozorila, obrazec za prijavo psa na razstavo, podatki za plačilo, naslov prejemnika prijavnice.
Na razstavo se lahko prijavijo psi od 4 mesece starosti dalje, starostna višina ni omejena. Na prijavnici mora lastnik psa označiti v kateri razred ga prijavlja. Izbrani razred je večinoma izbran na podlagi starosti psa ali ostalih zahtevanih pogojev.

V Sloveniji obstajajo naslednji razredi:
• Mladiči (od 4 do 6 mesecev)
• Najmlajši (od 6 do 9 mesecev)
• Mladi (od 9 do 18 mesecev)
• Vmesni (od 15 do 24 mesecev)
• Zreli (nad 15 mesecev)
• Delovni (pogoj za prijavo v razred delovni je priloga delovnega certifikata, ki ga je izdala matična kinološka zveza)
• Prvaki (pogoj za prijavo v razred je priloga državnega ali mednarodnega prvaštva)
• Veterani (nad 8 let)
Največ problemov imajo lastniki psov izbrati primeren razred pri starosti psa od 15 do 24 mesecev, saj imajo možnost prijave v kar tri možne razrede: mladi, vmesni in odprti. Odločitev je v večini odvisna od kondicije psa v tistem obdobju, ki jo preceni sam lastnik.

Razstava je prireditev, na kateri sodniki pse ocenjujejo in razvrščajo po predpisanih standardih pasme in  jim poleg ocene podeljuje  kandidaturo za prvaštvo. Kandidature  so odvisne od tipa razstave. Na državnih ali specialnih razstavah se podeljujejo kandidature za mladinskega prvaka (PRM – prvak razreda mladih) in državnega prvaka (CAC), na mednarodnih razstavah pa poleg PRM in CAC še kandidaturo za mednarodnega prvaka (CACIB). Kandidature in nazive se podeljuje ločeno za pse in psice, po FCI nomenklaturi za vsako pasmo posebej.

Piramidni sistem ocenjevanja psov na razstavah

Marsikateremu začetniku povzroča precej težav razumevanje sistema ocenjevanja psov na razstavah. Podoben je piramidnemu saj gre za izločevanje, dokler na razglasijo najlepšega psa razstave.
Začne se z ocenjevanjem psov v razstavnih krogih. Sodnik ocenjuje pse po pasmah in razredom primerno podeljuje ocene in kandidature.

Psi /psice prijavljeni v razred mladiči in najmlajši lahko prejmejo  naslednje ocene:
• Zelo perspektiven
• Perspektiven
• Neperspektiven
Pes in psica, ki sta prejela oceno »zelo perspektiven 1« tekmujeta med seboj za naziv najlepši mladič ali najmlajši pasme. Pes, ki je dosegel ta naziv ima pravico sodelovati v finalnem programu, v izbiri najlepšega mladiča ali najmlajšega psa razstave.

Psi/psice prijavljeni v razred mladih lahko prejmejo naslednje ocene:
• Odlično
• Prav dobro
• Dobro
• Zadostno
• Nezadostno
Pes in psica, ki sta prejela oceno “odlično 1”, lahko prejmeta kandidaturo Prvak razreda mladih – PRM in med seboj tekmujeta za naziv najlepši mladi pes pasme (JUN – BOB). Pes, ki je dosegel ta naziv tekmuje v izboru za najlepšega psa pasme (BOB) in  v finalnem programu, v izboru za najlepšega mladega psa razstave.

Psi/psice prijavljeni v razredih vmesni, zreli, delovni in prvaki lahko prejmejo naslednje ocene:
• Odlično
• Prav dobro
• Dobro
• Zadostno
• Nezadostno
Psi/psice v vsakem od navedenih razredov kandidirajo za državno kandidaturo CAC SLO in R. CAC SLO, ki se podeli drugo uvrščenemu psu v razredu. Na državnih razstavah psi in psice, ki so dosegli naziv CAC tekmujejo v izboru za najlepšega psa pasme (BOB).  Na mednarodnih razstavah psi, ki so dosegli CAC, med seboj tekmujejo za podelitev kandidature za mednarodnega šampiona – CACIB, ločeno za pse in psice.

Psi/psice prijavljeni v razred veterani prejmejo naslednje ocene:
• Odlično
• Prav dobro
• Dobro
• Zadostno
• Nezadostno
Pes in psica, ki sta dosegla oceno odlično 1, tekmujeta med seboj za najlepšega veterana pasme – Veteran BOB. Pes, ki je dosegel ta naziv tekmuje v izboru za najlepšega psa pasme in v finalnem programu, v izboru za najlepšega veterana razstave.

Na državnih razstavah tekmujejo za naziv najlepšega psa pasme – BOB (Best of Breed) psi, ki so dosegli naslednje  nazive: JUN BOB – najlepši mladi pes pasme, CAC psi in psice in Veteran BOB – najlepši veteran pasme.
Na mednarodnih razstavah tekmujejo za naziv najlepšega psa pasme – BOB (Best of Breed) psi, ki so dosegli naslednje nazive: JUN BOB – najlepši mladi pes pasme, CACIB pes in psica in Veteran BOB – najlepši veteran pasme.

Vsi psi, ki so dosegli naziv prvak pasme – BOB sodelujejo v finalnem programu, v izboru za najlepšega psa pasemske skupine. Vse pasme so po nomenklaturi FCI razdeljene v 10 pasemskih skupin:
• FCI 1 – ovčarski in pastirski psi
• FCI 2 – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi
• FCI 3 – terierji
• FCI 4 – jazbečarji
• FCI 5 – špici in  pratipski psi
• FCI 6 – goniči in krvosledci
• FCI 7 – ptičarji
• FCI 8 – prinašalci, šarivci in vodni psi
• FCI 9 – pritlikave pasme
• FCI 10 – hrti

Finalni zaključek vsake razstave je izbor najlepšega psa razstave – BIS (Best in Show),  za katerega se poteguje 10 psov, zmagovalci pasemskih skupin (Best of group – BOG).

Zgodovina razstav

Brez dvoma so se lastniki psov radi hvalili s kvalitetami svojega psa že vse od začetka udomačitve psa. Z njimi so tekmovali na prireditvah  kot so pasje borbe in pogone na bike, po njihovih prepovedih so se začeli začetki pasjih razstav. Prve pasje razstave so bile organizirane v Angliji, deželi, ki po prepričanju mnogih velja za največjo ljubiteljico psov, v 30-ih in 40-ih letih 19. stoletja. To so bile skromne prireditve v gostilnah, kjer so si lastniki psov dajali duška svojim tekmovalnim nagonom. Kmalu so se razstave popolnoma udomačile in leta 1859 je bila v angleškem mestu Newcastle organizirana prva uradno priznana razstava psov, na kateri so sodelovali samo ptičarji in setri, že na drugi razstavi novembra istega leta v Birminghamu so lahko sodelovali tudi španjeli. Na njej je sodelovalo 80 psov v 14 različnih razredih. Razstava psov v Birminghamu se je ohranila vse do današnjih dni in velja za razstavo z najdaljšo tradicijo. Z začetkom organiziranja pasjih razstav, so pasemski klubi aktivno začeli delati na področju standardov, ki so natančno opisovali, kakšni morajo biti idealni psi vsake pasme.

Po prvotnem organiziranju pasjih razstav v Angliji so se kmalu razširile tudi v ostale dele Evrope, kakor tudi na drugo stran Atlantskega ocena, ko so leta 1877 prvič organizirali še danes svetovno znano razstavo Westminster. Razstave tudi danes ostajajo najbolj priljubljen pasji šport, saj se velikih razstav svetovnega ranga kot so svetovna ali evropska razstava, Crufts, udeleži tudi do 25.000 razstavljavcev.

Razstave psov ravno tako spadajo med kinološke športne discipline, čeprav nekateri v razstavah ne vidijo nič športnega, razen tega, da psi tekmujejo med seboj. Vendar vam bo vsak aktiven razstavljavec razložil, da tekmovanje na razstavi le ni tako enostavno, kot se marsikomu zdi, predvsem kadar želite doseči dober rezultat. Na razstavah sodniki pri psih ocenjujejo zunanjost, kar pomeni, da ugotavljajo kvalitete na podlagi telesne zgradbe, značaja in telesne pripravljenosti po predpisanih standardih, ki jih predpisuje FCI (mednarodna kinološka zveza). Da bomo s svojim psom dosegli dober rezultat ni dovolj, da naš pes čim bolj ustreza zahtevanemu standardu, ampak bo moral biti v vrhunski telesni kondiciji in imeti močan, uravnovešen značaj, za vse to pa bo potrebno veliko trdega dela, da bomo psa pripravili v vrhunsko kondicijo. Če razmišljate, da bi tudi vi postali aktiven razstavljavec, si morate zapomniti, da se boste zabavali le, če ne boste dovolili, da bi vas neuspeh potrl. Vaš kuža mora navkljub slabši oceni, ostati za vas najlepši kuža na svetu.

Zelo veliko razstavljavcev se razstav ne udeležuje zaradi pričakovanega uspeha, ampak zaradi veselja, da bodo s svojim štirinožnim prijateljem preživeli cel dan skupaj in se srečali s »pasjimi« prijatelji, ki jih srečujejo samo na razstavah. Zelo pogosto boste videli skupine ljudi, ki si na razstavah naredijo pravo zabavo ob prijetnem pikniku in ob zaključku razstavnega dne se že veselijo naslednje razstave, kjer se bodo zopet srečali.

Marsikdo si ob nakupu mladička zaželi, da bi se udeležil  kakšne razstave, vendar nad željo obupa, ker ne razume pravil pri razstavljanju, niti mu ni znano kje in na kakšen način se na razstavo lahko prijavi. V naslednjem poglavju boste lahko prebrali vse o razstavah.