Skrb za uravnoteženo težo psa

Pes potrebuje pravilno hrano za rast, delo in vzdrževanje telesa. S hrano mora v pravilnem razmerju dobiti vse potrebne hranljive snovi: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine, rudninske snovi in vlaknata tkiva. Prav kmalu boste opazili, ali ravnate prav. Ne glede na to, ali psa hranite s tovarniško pripravljeno hrano za pse ali mu kuhate sami, morate paziti, kaj smete in česa ne. Pogosto so lastniki mladih psov v skušnjavi, da bi pospešili njegovo rast in pretiravajo s količino hrane ali z dodajanjem vitaminsko-mineralnih snovi. Zlasti pri psih velikih pasem s tem povzročimo resne nepravilnosti v rasti. Obstajajo dokazi, da hitra rast lahko poslabša bolezni kot je npr. displazija kolkov.
S preveliko količino hrane, predvsem pri odraslih psih lahko povzročite debelost psa. Pes s preveliko telesno težo ima lahko naslednje zdravstvene težave: krajša življenjska doba, sladkorna bolezen, težave s sklepi, srcem, itd.
Med lastniki psov, zlasti med začetniki, se pogosto pojavlja vprašanje, kakšna je pravilna količina hrane za njegovega psa. Vendar enotnega recepta ni, saj je količina hrane, ki jo dajemo psu odvisna od več dejavnikov:
• telesne teže psa
• temperatura okolja: v zimskih mesecih psi porabijo več energije za vzdrževanje telesne temperature
• fizična aktivnost psa : psi, ki so dnevno izpostavljeni fizičnim naporom, potrebujejo več energije kot družinski psi
• individualna sposobnost izkoriščanja hranilnih snovi: pes ima lahko tudi pri prehranjevanju osebne lastnosti: pes iste pasme in velikosti lahko iz enake količine enako kakovostnega obroka s prebavo izkoristi več energije kot drugi. Preprosto povedano: en pes ob enakem obroku se lahko čezmerno zredi, medtem ko drugi pes lahko deluje shujšano
• temperament psa: živahen, temperamenten pes bo s svojo povečano telesno aktivnostjo in neprestanim gibanjem, porabil več energije kot umirjen pes
• brejost in dojenje: psica v drugi polovici brejosti in v času intenzivnega dojenja potrebuje bistveno več hranilnih snovi in energije za rast in razvoj njenih mladičev

Industrijsko pripravljena hrana

• Suha hrana v obliki briket: že pripravljena hrana, ki vsebuje potrebno količino hranilnih snovi, vitaminov, mineralov in ima primerno energetsko vrednost za določeno kategorijo psov. Suho hrano lahko ponudimo psu namočeno v topli vodi, ali pa kar suho, pri čemer je zelo pomembno, da ima pes stalno na voljo zadostno količino vode. K takšni hrani ne dodajajmo nobenih dodatnih vitaminsko-mineralnih snovi.
• Pločevinke:  obstajata dve vrsti pasje hrane v pločevinkah,  mesni del obroka k kateremu moramo dodati še ustrezen delež rastlinske hrane in vitaminsko-mineralni pripravek ter pločevinke s popolnimi in uravnoteženimi obroki za posamezne kategorije psov.
• Pasje klobase: to vrsto industrijske hrane lahko kupimo v različnih ovojih, posodah in globoko zamrznjeno. Ta vrsta hrane je pripravljena iz mesa, drobovine in klavničnih odpadkov, ki jim moramo dodati ustrezen delež hrane rastlinskega izvora (ovseni kosmiči, koruzni ali pšenični zdrob, otrobi) in vitaminsko-mineralni pripravek.

Doma pripravljena hrana

Doma pripravljena hrana mora biti uravnotežena, to pomeni, da vsebuje vse potrebne hranilne snovi v ustreznem razmerju. Zagotoviti moramo, da bo obrok vseboval ustrezno količino hrane živalskega in rastlinskega izvora; vsake naj bo približno polovica. Od živalskih izvora uporabimo pusto ali zmerno mastno meso govedi, perutnine (brez kosti), drobnice, konja, divjačine in drobovino. Meso naj bo surovo, medtem ko moramo drobovino obvezno prekuhati. Svinjsko meso zaradi veliko maščob in slabe prebavljivosti ni primerno za pse.
Druga polovica obroka naj vsebuje hrano rastlinskega izvora: ovseni kosmiči, koruzni zdrob, različne testenine, pšenični zdrob, otrobi, kruh. Zaradi lažje prebavljivosti naj bodo sestavine prekuhane.
K obroku dodamo še žličko rastlinskega olja in ustrezno količino vitaminsko-mineralnega preparata.

V pasji obrok ne sodijo ostanki domače ali gostilniške hrane
Preventiva je prijaznejša tako vašemu štirinožnemu prijatelju, kakor tudi vaši denarnici. Za vse nasvete, ki zadevajo zdravje vašega psa se vedno obrnite na vašega veterinarja. Psa ne morejo pozdraviti odgovori preko različnih forumov, spletnih strani, revij,…