Pomoč slovenskih vodnikov in reševalnih psov po potresu v Turčiji

Jug Turčije je v ponedeljek, 6.2.2023 ponoči, prizadel katastrofalen potres z magnitudo 7,8. Turčija je takoj zaprosila za mednarodno pomoč.

Slovenska ekipa začasnega sestava Civilne zaščite, sestavljena iz 7 vodnikov in njihovih reševalnih psov in 4 spremljevalcev: vodja ekipe, zdravstvenik, logist in koordinator iz URSZR se je v torek, 7.2.2023 ob 16h odpeljala s kombiji do Zagreba in naprej z letalom do Istanbula. Kontaktna oseba iz Turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer (The Disaster and Emergency Management Authority – AFAD) je enoto sprejela in pospremila z nemudnim letalskim prevozom v Adano, kjer so pristali v sredo, 8.2.2023 ob 6. uri zjutraj po lokalnem času. Z avtobusom so odšli v pokrajino Hatay, v mesto Antakya (po velikosti primerljivo z Ljubljano), kjer so takoj pričeli z delom – iskanjem preživelih po katastrofalnem potresu.

V ekipi so bili trije člani Enote reševalnih psov Slovenije, ki deluje v okviru Komisije za reševalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije: Tomaž Dražumerič z belgijskim ovčarjem Gringom; FCI mednarodni kinološki sodnik in inštruktor za delo reševalnih psov in inštruktor in Uroš Sečkar z parsson russel terierjem Caponejem, inštruktor za delo reševalnih psov. Oba naša reševalna para imata opravljen mednarodni preizkus reševalnega para organizacije IRO za iskanje v ruševinah. Tretji naš član je bil Jaka Zamernik, vodnik in inštruktor za delo reševalnih psov, ki je sodeloval kot logist.
Ostali vodniki reševalnih psov, ki so bili v ekipi: Robert Anžič, Matjaž Bolka, Borut Modic, Roman Starman in Andrej Žunič so člani Zveze vodnikov reševalnih psov.

Slovenski vodniki in reševalni psi so na popotresnem območju delovali kot ekipa za iskanje, skupaj z lokalnimi reševalci. Naša ekipa je preiskovala večja območja in psi so v ruševinah z laježem ali kopanjem nakazali mesta, kjer so zaznali vonj preživelih. Te lokacije so naši vodniki predali lokalnim reševalcem, ki so pričeli z izkopavanjem. Ker so bile razmere in ruševine zelo zahtevne in nevarne, se je pet psov poškodovalo – urezine po tacah. Vendar jim je bila takoj nudena strokovna pomoč, saj je eden izmed vodnikov tudi veterinar.
Ker se je v petek varnostna situacija nekoliko zaostrila, prav tako pa se je iztekalo 100 ur po potresu, sta Vlada RS in MORS v sodelovanju z URSZR, organizirala vse potrebno za vrnitev Slovenske ekipe začasnega sestava Civilne zaščite v domovino.
V soboto, 11.2.2023 so se člani ekipe z letalom Falcon, ki je dvakrat poletel v Turčijo, vrnili v Slovenijo. Vsi člani ekipe so se vrnili zdravi in nepoškodvani.

Slovenski kinologi in vodniki reševalnih psov smo zelo ponosni na naše člane, ki so pomagali najti preživele po katastrofalnem potresu v Turčiji. Veseli smo, da so se naši člani in njihovi psi vrnili zdravi in nepoškodovani. Izkušnje, ki so si jih pridobili pa bodo neprecenljive pri načrtovanju treningov in preizkusov v prihodnosti.
Hvala Tomažu in Gringu, Urošu in Caponeju ter Jaku za nesebično pomoč in pripravljenost pomagati!

Katja Skulj
predsednica Komisije za reševalne pse pri KZS

Avtor slik: Jaka Zamernik