Pes in šport

Trditev »pes človekov najboljši prijatelj« je že dolgo znana in resnična. Nekoč je bila osnovna vloga psa čuvati svojega gospodarja in njegovo lastnino, mu pomagati pri zganjanju črede ali preganjanju divjih zveri, opravljanje lažjih del, npr. vleka vozičkov za mleko na mestno tržnico, itd. Danes ima pes v nekaterih delih sveta še vedno enako vlogo, vendar se je v večjem delu njegova vloga popolnoma spremenila. Še vedno velja za človekovega najboljšega prijatelja, spremenile pa so njegove funkcije. Iz čuvaja in kmečkega pomočnika je postal človekov največji družabnik. Svojega gospodarja spremlja tako rekoč povsod, na dnevnih sprehodih, izletih, dopustih, mu zvesto leži ob nogah pri gledanju televizije, uživa v igri z  njim in ob vsem  tem ga vedno gleda s svojim zvestim pogledom. Pes je postal popoln družinski pes in za marsikatero družino je enakovreden družinski član. Človekov način življenja je med ostalimi navadami danes močno pogojen tudi z ukvarjanjem s športom, aktivnim ali rekreativnim in tudi pri tej navadi ima pes svojo vlogo. Svojega lastnika spremlja pri njegovih športnih aktivnostih, vse bolj pogosto pa so se lastniki začeli ukvarjati s športi, kjer ima osnovno funkcijo ravno njihov pes, s tako imenovanimi pasjimi športi. V Sloveniji poznamo naslednje uradne discipline, v katerih tekmujeta pes in njegov vodnik:

• Agility; med pasjimi športi najbolj priljubljena disciplina, tako pri nas kot v svetu, idealna aktivnost za človeka in psa. Beseda agility izvira iz angleškega izvora in predstavlja gibčnost, spretnost in delavnost psa.V agilityju lahko tekmujejo vsi psi, ne glede na velikost in pripadnost pasmi. Tekmovalec teče s psom mimo zaporedno postavljenih ovir in z različnimi slišnimi in vidnimi ukazi usmerja psa tako, da kar najhitreje in natančno premaguje ovire. Na tekmovanjih lahko tekmujejo psi starejši od 15 oziroma 18 mesecev, z rodovnikom, ki ga priznava FCI. Tekmovanja so razdeljena na tri velikostne kategorije: Small za pse s plečno višino manjšo od 35 cm, Medium za pse večje od 35 cm in manj kot 43 cm in Large za pse s plečno višino nad 43 cm. Agility ne pomeni samo tekmovanje, za večino lastnikov je to samo gibanje in tesni stik s psom, uživanje, sproščanje in ukvarjanje s svojim psom.
• Obedience; mednarodno priznana in cenjena kinološka disciplina, se v Sloveniji šele pričenja uveljavljati. Mnogokrat jo na račun nepoznavanja zamenjamo z drugimi oblikami treningov poslušnosti, pa vendar – to je samostojna disciplina.
Obedience postavlja v ospredje dinamičnost, hitrost in pozornost, ki jo pes namenja vodniku tako, da skupaj tvorita harmonično ekipo. Učenje vedno temelji na igri in nagrajevanju ter s tem podpira dober odnos med lastnikom in psom. Hkrati pa psa naučimo, da mora vedno ostati pod nadzorom vodnika ter z njim ustvarjalno sodelovati.  Obedience zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti, zato velja za eno izmed bolj zahtevnih disciplin.
• Rally obedience; slovenska verzija discipline vsebuje več različnih nalog (kar 72). Naloge obsegajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smereh in načinu gibanja ter večje ali manjše kroge, osmice, slalome, gugalnice, mize in razne figure okoli stožcev. Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo in podobno. Tekmovalec s psom ima na voljo 3 minute časa, v katerem mora opraviti vse vaje. Prekoračitev tega časa pomeni diskvalifikacijo.
• IPO program; klasična disciplina za tako imenovane delovne pasme kot so: nemški ovčar, doberman, rottweiler, malinois, nemški bokser, velik šnavcer, itd. Je kombinacija poslušnosti (sedi, lezi, poleg, naprej, aport predmeta, preskok ovire, itd.), obrambe in sledenja. Končni rezultat je seštevek vsej treh panog. IPO program je po težavnosti razdeljen na tri dele, IPO 1, IPO 2 in najvišji IPO 3. Psi z opravljenim izpitom iz IPO 3 programa lahko tekmujejo na mednarodnih in svetovnih tekmovanjih.
• Coursing; disciplina, ki je namenjena predvsem hrtom, udeležijo se je lahko tudi ostale pasme. Coursing pomeni lov za »plenom«, kjer tekmujeta dva psa vzporedno. Pes, ki doseže najboljši rezultat je zmagovalec. Disciplina je postala popularna tudi med slovenskimi hrti po zaslugi Slovenskega kluba za hrte in njihove komisije za coursing.
• Reševalni psi; oblika dela in poslušnosti na zelo visokem nivoju. Reševalni psi so izurjeni za reševanje ponesrečencev iz snežnih plazov, za reševalno delo v ruševinah in iskanje pogrešanih oseb.
• Pašno zbiralni način; disciplina, v kateri izurjeni  ovčarski psi vodijo drobnico mimo postavljenih ovir do ciljne točke. Izurjeni psi so idealni za uporabo v realni pašni na prostih, odprtih pašnikih.
• Tekme z lovskimi psi; za uspešno delo lovskega psa v lovišču, mora vsak lovski pes biti ustrezno izurjen v skladu s pasemskim standardom in pasemsko naravno zasnovo (jamarji, goniči, krvosledci, ptičarji, šarivci, prinašalci). Poleg dela v loviščih, lastniki lovskih psov radi preverijo izurjenost svojega psa na organiziranih tekmah.
Omenjene športne discipline so priznane s strani KZS in FCI, zanje se organizirajo državna, mednarodna, evropska in svetovna prvenstva.

Da je aktivno sodelovanje med človekom in psom neomejeno, dokazujejo aktivnosti po kinoloških društvih, ki poleg uradno priznanih disciplin, organizirajo še mnogo več: frisbie s psom, canicross (tek s psom), delo z nosom, bikejoring, trikci s psom, fit s psom, tek v naravi s psom, zimska vleka, …..

Paleta aktivnosti med človekom in psom je skoraj neomejena, na lastniku je odločitev, za katero se bo odločil. V pomoč vam je lahko izbrano kinološko društvo, kjer vam bodo z veseljem predstavili svoje aktivnosti. Seznam kinoloških društev najdete TUKAJ.