Predavanje dr. Nikša Lemo – “Pes in šesti čut?”

Spoštovani,
z velikim vesljem vas vabimo na naše naslednje predvanje znotraj omnibusa predvanja KZS, ki bo v četrtek 31.03.2022 ob 19. uri preko aplikacije ZOOM. Predaval bo priznani predavatelj dr. Nikša Lemo, spodaj objavljamo tudi njegov krajši življenjepis.
Predavanje bo v angleškem jeziku, prijava je mogoča le preko: https://forms.gle/9rb9vMcYz1NZJtJ46 do 30.03.2022.
Za udeležitev na predvanju je potrebno poravnati kotizacijo 7€, ves izkupiček pa bo namenjen Ukrajinski kinološki zvezi.

Predavanje: ČUTI PRI PSIH: ALI IMAJO PSI ŠESTI ČUT?

Čuti pri psih so voh, vid, sluh, okus in dotik. Voh omogoča zaznavanje in prepoznavanje kemičnih substanc. Kljub temu, da so psi v stiku s svetom z vsemi svojimi čuti, se zdi da je prav voh najbolj pomemben. Vid psov se v primerjavi s človekom smatra za slabšega, čeprav obstajajo primeri, ko specializirane funkcije omogočajo izboljšave za specifične naloge. Smatra se, da imajo psi bolj razvit sluh, še posebej za višje frekvence. Poleg tega bo predavanje obravnavalo tudi okus in dotik in dalo odgovor ali psi imajo šesti čut.

Dr. Nikša Lemo je mednarodni sodnik in je sodil že na številnih lokalnih in mednarodnih razstavah psov na vseh šestih celinah. Licenco za sojenje je dobil januarja 1992 in sicer za svojo prvo pasmo doberman. Decembra 2010 je pridobil licenco za sojenje vseh FCI pasem. Do danes je sodil vse skupine in tekmovanja Best In Show, pa tudi finale številnih Junior Handling tekmovanj. Povabljen je sodil na najprestižnejših razstavah, kot so Svetovna razstava psov, Evropska razstava psov, Westminster (ZDA), Eurasia, Nordijski zmagovalec, Finski zmagovalec, Sredozemski zmagovalec, Španska nacionalna razstava in številne nacionalne specialke različnih pasem po vsem svetu.

Dr. Lemo je univerzitetni profesor in diplomat Evropskega dermatološkega kolegija (ECVD). Na Zagrebški veterinarski fakulteti poučuje veterinarsko dermatologijo in kinologijo. Vodi tudi seminarje za bodoče sodnike, sodnike in vzreditelje; kot govornik je bil povabljen tudi na svetovne klubske pasemske konference in sicer za dalmatince in buldoge. Glede znanstvenih interesov – tema njegove magistrske naloge je bila displazija kolkov pri psih, doktorat pa je pokrival genetske populacijske študije pri psih. Bil je soavtor članka o evoluciji dalmatincev in njihovem sorodstvu z drugimi pasmami psov.

Nikša Lemo je vzreditelj pritlikavih šnavcerjev (črnih in poper sol ). V preteklosti je vzrejal, bil solastnik in/ali razstavljal tudi dobermane, mopse, standardne šnavcerje, nemške kratkodlake ptičarje, tibetanske mastife in tibetanske španjele.